Antwerps Architecten Atelier
Lange lobroekstraat 201, 2060 Antwerpen
+32 3 226 37 32, info@architectenatelier.be

Woning Bruno Dekoning

renovatie, restauratie en herbestemming

2003
Antwerpen
Bruno Dekoning
Het perceel is gelegen naast de parking van een supermarkt. Het is bereikbaar via een servitudeweg.  Het geheel omvat drie losstaande gebouwen waarvan de oudste delen dateren van voor 1820.  Oorspronkelijk was het gebouw een boerderij met paardenstallen maar werd later ook gebruikt als industriële wasserij.  Sinds 1962 was er geen activiteit meer en werd de kleine woning bewoond door de uitbaters van de wasserij.  Begin jaren '70 kwamen de gebouwen leeg te staan en werd het gebruikt als opslagplaats. Voor 1900 was er nauwelijks bebouwing in de omgeving.  Vanaf 1900 werd de Lange Lozanastraat en omgeving ontwikkeld en bebouwd.   Het gebouw werd ingesloten en is een zeldzaam restant van de periode voor 1900. Het hoofdgebouw, noordelijk gelegen, heeft de meeste authentieke kenmerken zoals de gebogen raamlateien, gewelfde plafonds en dakspanten.  Dit gebouw van 16 bij 6 m in drie bouwlagen werd onze eigen woning. Het oostelijk gelegen gebouw werd verdeeld in een garage, 3 studentenkamers en een studio. Het westelijk gelegen gebouw werd bureau, wasplaats, sauna en gastenkamer. De volumes en structuren werden behouden.  Een glazen gang verbindt het westelijk gebouw met de woning.  De gebouwen werden maximaal geïsoleerd en voorzien van alle modern comfort. Het studentengebouw werd afgewerkt met een witte renovatiepleister in tegenstelling tot de antracietkleurige leisteen op het westelijk gelegen bijgebouw.  De bakstenen gevel van de woning werd behouden als getuige. De tuin is opgevat als een onderhoudsvriendelijke gebruikstuin met ruim terras grenzend aan een kruidentuin in stroken.  Een gelijnde fruitbomen en haag creëren een scheiding tussen privétuin en toegang studenten. 
Restauratie
expertise restauratie en herbruikbaarheid van monumenten
Interieur
expertise interieur